Magistrát vyzve vlastníka pozemku, aby odstránil zátarasu z cesty

28.09.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 28. septembra (TASR) - Jeden z dvoch hlavných príjazdov na Topliansku ulicu vo Vranove nad Topľou je v týchto dňoch pre niekoľko metrov širokú betónovú zátarasu neprejazdný. Položil ju tam údajne vlastník pozemku, ktorým prechádza časť mestskej komunikácie. Za účelom prenájmu či odpredaja pozemku pod cestou inicioval jeho majiteľ v uplynulom období rokovania s magistrátom, k dohode však nedošlo.
\"Cesta na Toplianskej ulici je vo vlastníctve mesta a podľa zákona 66/2009 § 4, ak nemá vlastník stavby ku dňu účinnosti tohto zákona k pozemku pod stavbou dohodnuté iné právo, čo v tomto prípade nemá, vzniká vo verejnom zaujme právo zodpovedajúce vecnému bremenu. To znamená, že vlastník pozemku, na ktorom stavba stojí, nemôže robiť čo uzná za vhodné, musí rešpektovať mesto, a teda verejný záujem,\" uviedol v súvislosti s umiestnením tejto betónovej zátarasy Marcel Kačurák z kancelárie vranovského primátora.
Prekážka na ceste sťažila podľa jeho slov prístup obyvateľom Toplianskej ulice k svojim domovom a môže skomplikovať aj príjazd sanitiek či vozidiel Hasičského a záchranného zboru. Mesto Vranov nad Topľou vyzve v tejto súvislosti majiteľa pozemku písomne, aby zátarasu z cesty čo najskôr odstránil.
Príjazd na Topliansku ulicu je ale naďalej možný z opačného smeru. Miestni ľudia cestujú k svojim domovom po obchádzke, ktorá je oproti pôvodnej trase približne o kilometer dlhšia. \"Určite nám to sťažuje situáciu, prejazd autom dookola, ale uznávam aj to, že je vlastník možno aj v práve určitým spôsobom, keď je to tak, že má list vlastníctva,\" poznamenal miestny obyvateľ Pavel Smolák. \"Problém bude ak zatarasí aj druhu stranu, neviem, ako mi tu budú následne voziť materiál,\" doplnil Michal Dargaj, ktorý vykonáva v tejto časti mesta svoju živnosť.
TASR sa dnes pokúsila získať aj stanovisko vlastníka pozemku, ktorým prechádza časť mestskej komunikácie, no k téme zátarasy vyjadrila stručný názor iba jeho manželka. \"Je to manželovo vlastníctvo, je to jeho súkromný pozemok, nie sú schopní s ním za tri roky jednať, tak urobil to, čo urobil.\"
Podľa Kačuráka odštartovala komunikácia mesta Vranov nad Topľou a majiteľa pozemku na Toplianskej ulici ešte v roku 2008. \"Vlastník mal záujem či už o odkúpenie pozemku, alebo žiadal nájomné od mesta,\" poznamenal. Na odpredaji či zmluvnom prenájme sa však obe strany nedohodli.
 

Vyberte región